Met familie en/of vrienden de expositie ’De Wonderjaren’ bezoeken én de FamilieKwis op de AudioTour doen. Duik in het verleden van oma, mama en de rest van de familie bij uw bezoek aan het nostalgische Museum van de 20e Eeuw in Hoorn.
Jong en oud vermaakt zich in het Museum van de 20e Eeuw. Dat blijkt uit de vele leuke reacties op deze expositie. Ook de nieuwe FamilieKwis wordt zeer gewaardeerd.
Tentoonstelling ´Wonderjaren fifties en sixties’
De fifties en sixties zijn voor heel veel mensen nog steeds de jaren die het meest tot de verbeelding spreken. Dit zijn de jaren waarin het leven radicaal anders werd. Jaren van vrijheid. De Victoriaanse stijfheid die eindelijk definitief verdween. De tijden van rock ‘n’ roll, Marshall plan, verzuiling en ruimtereizen. Maar de fifties en sixties zijn ook tijden van warme zomers, autovrij spelen op straat en spugen in de kolenkachel. Dat is de persoonlijke belevingswereld van gewone mensen. De tentoonstelling ’Wonderjaren fifties en sixties’ belicht beide kanten van deze roerige en maar ook rustige jaren.
Geschiedschrijving gaat meestal over de ’grote gebeurtenissen’. De veranderingen, oorlogen, sociale onrust, de eerste man op de maan, een naakte vrouw op de TV. Wat vaak uit het oog wordt verloren is de alledaagse wereld van gewone mensen. Hoe een normale dag eruit zag, wat mensen aten, dachten, hoe ze werkten. Ook dát is geschiedenis. En zelfs een heel belangrijke.
De tentoonstelling ’Wonderjaren fifties en sixties’ in het Museum van de 20e Eeuw belicht juist het dagelijks leven. Het gaat over zwart-witfilms kijken op zondagmiddag in een zaaltje naast de kerk. En over de poppenkast op de Dam. En over hoe, als je naar het strand ging, je gebreide zwembroeken droeg die verschrikkelijk jeukten. Over speldjes verzamelen, de radiozenders die vanaf boten op de Noordzee uitzonden, over speelgoed. Het naoorlogse Nederland is een tijd vol veranderingen en innovaties, maar voor velen ook een tijd vol mooie en nog zeer levende herinneringen.
Merkwaardig genoeg zijn de fifties en sixties, die bekend staan als jaren van vooruitgang, ook jaren waarin veel mensen in feite nog leefden als in vroegere eeuwen. Veel mensen hadden nog geen ijskast, geen wasmachine en telefoon. Nu is dit haast ondenkbaar. Mensen hadden nog een kolenkachel. En daarbij hoorde de kolenboer die de kolen in jutezakken kwam brengen en in de kolenschuur gooide. Ook de melkboer en de bakker kwamen in deze tijd nog aan de deur. Omdat er zo weinig auto’s waren, kon je gewoon op straat spelen. Dat was geen enkel probleem.
Niet dat het leven compleet zorgeloos was: de dreiging van een atoomoorlog was groot en het bewind op scholen was vaak streng en soms gewelddadig. Maar in de herinnering van mensen overheersen de fijne zaken. De altijd warme zomers, de onmetelijke vrijheid en het simpele geluk. De tentoonstelling ‘Wonderjaren fifties en sixties’ belicht beide kanten van de naoorlogse jaren.
De tentoonstelling ‘Wonderjaren ’50 en ’60’ is nog tot en met 2 oktober 2016 te zien in het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn.